Marknadsafton 1

Vad gjorde Bottarveteatern år 2000, 2001 och 2002?

Det kan man undra när man blickar bakåt. Ingenting, verkar svaret vara. Men det är nog inte riktigt sanning ändå. Det mest sannolika är att vi letade efter en uppföljare till ”Korgstolen”. Målet var att hitta en färdig gotländsk pjäs, men det lyckades inte. I alla fall inte en pjäs som passade till en ensemble med fyra personer i ungefär samma ålder.

Sökandet måste vidgas och kom att gälla svenska lustspel och där fanns vi vad vi sökte – ”Marknadsafton” av Vilhelm Moberg. Men vi kunde inte spela på den småländska som pjäsen är skriven på så jag fick sätta mig ner och översätta till gutamål. Moberg skrev pjäsen 1929.

”Marknadsafton” utspelar sig i ett kök hela tiden.  På så vis var det likt ”Korgstolen”.

I köket pratas det mycket, men det hettar också till och blir en nävarnas kamp mellan hemmansägaren Jaken och färdingsman Rapp. Mycket handlar om pengar och äktenskap.

Bottarveteatern tog den här gången hjälp av Lena Bogegård, skådespelare vid Länsteatern, som ställde upp som ”regiöga”. Hon hade inte tid att vara regissör på riktigt men hjälpte till att få lite snurr på spelet, som annars kunde ha blivit ganska stillastående med mest prat.

Efter ”Korgstolen” och ”Marknadsafton” kände sig ensemblen sugen på att kliva ur köket. Målet var att nästa gång spela något som skilde sig från dessa två pjäser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.