Gretas mupedn 4

Västlands 26 maj 2017

Pjäsens Greta hade en hemlig dröm och det var att kunna susa omkring på en Monarped. Kans hade hon fantiserat lite kring den reklambild vi ser ovan.

Mopeden framställdes vid den här tiden, mitten på 1950-talet, som drömmen för kvinnorna om ett friare liv. Med mopedens hjälp skulle kvinnan på egen hand kunna ta sig vart hon ville – nästan.

Nu gick det ju inte så bra med finansieringen av fordonet som Greta hade tänkt sig. Hon skulle sälja hemvävda mattor när alla som skulle se på solförmörkelsen passerade förbi. Men var ingen som passerade förbi på hemväg eftersom vägen enligt beslut från myndigheterna hade enkelriktats.

Finansieringen löstes på ett oväntat sätt. Maken trädde in och överrakasade Greta med en moped som gåva. Pengarna kom från gårdens sista häst som hade sålts till slakteriet eftersom den inte längre behövdes. Traktorn hade kommit till gården.

Det blev en känslosam del av pjäsen då Göthe i rollen som mannen berättade om sitt förhållande till hästen. Det var många som fällde en liten tår …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.